Menü

Fogpótlások típusai

Foghiány esetén fogpótlásra szorulunk. Nagyon fontos hangsúlyozni elveszett fogaink pótlásának szükségességét. Sokan elhanyagolják a nem esztétikai zónában létrejött foghiányuk pótlással való ellátását.

Normál esetben fogaink mozgási hajlammal rendelkeznek. A fogak középvonal irányába mozognának, illetve kiemelkednének a szemben lévő rágó fogpárjuk felé. Foghiány mentes állapotban ezek a tendenciák a szabályos fogazat kialakulásához vezetnek. Egy fog elvesztésekor viszont ugyanezen mozgások már a fogazat deformitását okozzák.

Ha önnek az átlagnál alacsonyabb, kopott metsző fogai vannak, metsző élei töredeznek, harapási magassága megsüllyedt, nagyon erősek a nyaki kopásai, akkor jó eséllyel rendelkezik ellátatlan foghiánnyal az őrlő fogai területén.

Mindezen gondok megelőzhetőek fogpótlással.

A fogpótlásoknak rengeteg fajtája létezik. Az egyik véglet a jelentős anyaghiánnyal szenvedő fog koronával való ellátása, a másik a teljes kivehető pótlás.

Kezdjük a koronákkal és a hidakkal.

Korona

Ha egy fog nagyon meggyengül, a törés megelőzése érdekében koronával kell borítsuk. A korona színe, alakja, térfogata az eredeti fognak felel meg.    

Hídpótlás

Alapelve megegyezik a koronával, azzal az eltéréssel, hogy itt kettő vagy több fog a hiányzó fog funkcióit is átveszi. Hídpótlásnál nagyon fontos a helyes tervezés. Ez esetben a fogpótlásba bevont fogak mindegyike élethosszig megtartható!

A koronák és hídpótlások mindegyike csere igényes, élettartamuk kb. 15 év.

Kombinált fogpótlások

Igen kiterjedt foghiányok esetében a hídpótlás már nem megoldható. Ekkor alkalmazzuk az úgynevezett kombinált fogpótlásokat.

Fő jellemzőjük, hogy tartalmaznak egy fix és egy kivehető részt is. A két rész úgynevezett finommechanikai rögzítő elemekkel kapcsolódik egymáshoz. Ez a kapcsolat rendkívül stabil és rejtett, külső szemlélő számára láthatatlan. Nagyon sok típusa létezik, ezek ismertetése személyes konzultációt kíván. Még egy vagy két maradó fog esetén is magabiztosan rögzíti a fogpótlást.

Az ilyen típusú pótlást viselő pácienseink nagyon elégedettek ezzel a megoldással.

A fix pótlások anyaga

A pótlások hagyományosan fém vázzal készülnek.

 Az esetek többségében ez egy nikkel tartalmú orvosi fémötvözet. Az egyre gyakrabban előforduló fém allergia miatt rendelőnkben ezt az ötvözetet nem alkalmazzuk.

Nálunk a belépő kategória már egy nikkel mentes ötvözet, amire a fém allergia rendkívül ritka. Nagyobb értékű pótlások készítését megelőzően minden esetben fém allergia vizsgálatot végzünk! A vizsgálat igény esetén bármikor elvégezhető.

Fémmentes fogpótlások

Ma már lehetőség van teljesen fémmentes fogpótlások készítésére is. A cirkónium oxid kerámia egy magas precizitású, kifogástalan esztétikájú alternatíva a fogpótlások területén.

Szívesen használjuk és ajánljuk pácienseinknek kimagasló esztétikai tulajdonságai miatt.