Menü

Fogmegtartó kezelések

Fogmegtartó kezelések

Rendelőnkben a megelőző tevékenységet nagyon fontosnak tartjuk. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb a fogazatot egészséges állapotában megtartani, mint egy elhanyagolt fogazatot helyrehozni. Ezzel nagyon sok páciensünk egyetért, akikkel félévente-évente találkozunk szűrővizsgálatokon. Ez alkalommal ellenőrizzük fogazatukat, a szájüregük nyálkahártyáját, eltávolítjuk fogkövüket, átpolírozzuk fogaikat. Ilyen esetben hosszú évekig, évtizedekig nincs szükség számottevő beavatkozásra.

Fogkőtelenítés

Rendelőnkben ultrahangos fogkőtelenítést alkalmazunk, igény esetén érzéstelenítéssel. Lehetőség van az úgynevezett íny alatti fogkő eltávolítására is, amihez speciális kézi műszereket használunk. A fogak végső polírozására nagy hangsúlyt fektetünk, mivel a tökéletesen sima felszínen a fogkő is nehezebben alakul ki.

Elhanyagolt fogazat esetén a fogkőben lévő baktériumok ínygyulladást, a fogak kilazulását, elvesztését okozhatják, sőt szerepük van a koraszülés és a szívinfarktus kialakulásában is.

Esztétikus tömések

A fogorvos munkájának jelentős hányadát a fogtömések képezik. A modern tömőanyagok ma már szinte minden elvárásunknak megfelelnek. Esztétikusak, jó a kopásállóságuk, alacsony a zsugorodási hányadosuk. Ez persze csak a magas kategóriájú anyagokról mondható el. Rendelőnkben a Japán Tokuyama Dental, Estelite Sigma Quick anyagát használjuk, amit az Amerikai Fogorvosok Társasága évről évre az "Év Tömőanyagának" választ. Ennek az anyagnak ára van, viszont cserébe kimagasló esztétikát és hosszú évekig tartó csúcsminőséget nyújt.

Itt fontos kiemelni, hogy töméseinket fogászati mikroszkóp kontrollja alatt végezzük, több mint négyszeres nagyítással, ami minden eddiginél precízebb végeredményt garantál.

 Gyökérkezelés

Amennyiben a szuvasodás vagy a gyulladásos folyamat már a fogak idegkamráját is érinti, elkerülhetetlenné válik a fog gyökérkezelése. Ez esetben megnyitjuk a fogat, egy speciális mini számítógép segítségével meghatározzuk a gyökércsatorna hosszát, gépi tágítók segítségével föltágítjuk a gyökércsatornát, majd elkészítjük a gyökértömést.

Az utóbbi tizenöt évben talán a gyökérkezelés esett át a legnagyobb változáson a fogászati kezelések közül. Összehasonlíthatatlanul több az a munkamennyiség, amit ma egy gyökérkezelésbe fektetünk, mint tíz, tizenöt vagy húsz évvel ezelőtt. Sajnos, ennek megfelelően a kezelés ára is magasabb. De úgy gondoljuk, hogy ebbe érdemes befektetni.

Egy sikeres gyökértömés az embert élete végéig szolgálja! Ha a koronai rész helyreállítása helyes, egy gyökérkezelt fog élethosszig szolgálhat.

Sajnos sok példát látunk az elégtelen helyreállításra, ami minden esetben a fog töréséhez vezet.

Fogadja meg kezelőorvosa tanácsát és gyökérkezelés esetén vigye végig a koronai rész helyreállítását, a fogai hálásak lesznek érte!